Çiğ köfte ülkemizde doyurucu ve aperatif bir yiyecek olması nedeniyle son derece yaygın olarak tüketilen atıştırmalıklar arasındadır. Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan çiğ köftenin Mezopotamya kökenli destansı bir rivayet ile ortaya çıkmıştır. Ateşin yasaklandığı bir dönemde bu durumdan habersiz avlanan bir avcının evine getirdiği av etini ateşte pişirmeden nasıl değerlendirebileceği konusunda yaptığı bir deney ile ortaya çıktığı söylenir. Zamanla yöreden yöreye farklılıklar göstererek etli etsiz çok çeşitli çiğ köfte türleri ortaya çıkmıştır.
Ülkemizin doğu ve güney kesimlerinde yaygın tüketilen bu atıştırmalığın bu bölgelerde aynı zamanda kültürel ve sosyal bir yiyecektir. Bu bölgelerde kültürel bir değer olan geleneksel sohbet toplantılarında yapımından yenmesine kadar muhabbetin, eğlencenin, birlik ve beraberliğin simgesi haline gelmiştir.
Çiğ köfte etsiz ve etli olarak iki şekilde hazırlanabilse de etli çiğ köfte satışı Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklanmıştır.
Etsiz Çiğ Köftenin Sağlığa Faydaları
Çiğ köftenin sağlığa faydaları konu olduğunda aslında bir noktanın altını çizmek gerekir. Çiğ köftenin bakteri üretme riski nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklanmıştır. Ancak etsiz çiğ köftenin sağlığa faydaları hakkında hazırlanmış bir gazete haberini burada paylaşıyoruz.
Etsiz çiğ köfte yapımında kullanılan B vitamini ve posa zengini olan bulgur, oldukça doyurucu ve dolayısıyla kilo almayı engelleyen bir besindir. Hem bulgur hem de diğer baharatlar sağlıklı besinler olması nedeniyle, etsiz çiğ köfte sağlıklı bir atıştırmalıktır.
Genel olarak çiğ köfte tüketim metabolizmayı hızlandırırken kan ve kolesterol seviyelerini dengeler. Ayrıca lifli olduğu için de uzun süre tokluk hissi verir; dolayısıyla diyet dostudur.
Etsiz Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?
Çiğ köfte yapımı elde yoğrulduğunda zor, zaman alan ve güç isteyen bir iştir. Bulguru pişirinceye kadar uzun süre yoğurma işlemi yapmak birçok bayan aşçıyı zorlayabilmektedir. Ancak artık kullanımı gittikçe yaygınlaşan mutfak şefleri sayesinde kısa sürede lezzetli çiğ köfteler yapmak artık mümkündür.
Bugün sizlere mutfak şefi ile hazırlayabileceğiniz sağlıklı ve çok lezzetli bir çiğ köfte tarifi vereceğiz. Elle yoğrulan çiğ köftelerin lezzetini aratmayacak bu etsiz çiğ köfte tarifi için gerekli malzemeler ve yapım aşamaları şu şekildedir:
Malzemeler
- 1,5 su bardağı esmer bulgur
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2 yemek kaşığı isot
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet limonun suyu
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
Etsiz Çiğ Köfte Yapım Aşamaları
1- Çiğ köfte yapmak için ilk olarak 1,5 su bardağı esmer çiğ köftelik bulgur uygun bir kapaklı tencereye alınır. 1 su bardağı sıcak su ile ıslatılır ve kapağı kapalı şekilde 20 dk beklemeye alınır.
2- Bulgurlar ıslanırken, kullanılan diğer malzemelerin hazırlığı yapılır. İlk olarak 1 adet orta boy soğan rondodan geçirilerek parçalanır. İyice küçültülen soğan parçalarının suyu sıkılarak bir kaseye alınır.
3- Bir yandan da sosu hazırlamak için uygun bir kaseye 2 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı nar ekşisi alınır ve bir çırpıcı yardımıyla karıştırılır.
4- 1 adet limonun suyu sıkılır ve hazırlanan sosa ilave edilir. İyice özdeşleşene kadar karıştırılır.
5- 20 dk sonunda artık bekletilen bulgur karıştırma kabına alınır. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı isot eklenerek mutfak şefinin hamur yoğurma bıçağı ile karıştırmaya başlanır. Yaklaşık 10 dakika karıştırılır.
6- Sonraki adımda mutfak robotundan geçirilerek suyu çıkarılan 1 adet soğan karıştırma kabına alınır. Yaklaşık 10 dakika da soğanla karıştırılır.
7- Son olarak hazırlanan sos da eklenir ve bazen düşük bazen de yüksek devirde yaklaşık 15-20 dakika daha karıştırılır. Çiğ köftenin ulaştığı kıvamdan sıkılmaya hazır olduğunu anlayabiliriz. Rahatça sıkılıp şekilleniyorsa artık sıkım işlemine başlanabilir.
8- Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak elde köfte şekli verilir. Bu sıkma işlemi sırasında parmakların izi köftelerin üzerinde baskı yapılarak çıkarılır.
9- Sunum tabağı isteğe göre marul, maydanoz, yeşil soğan vb. yeşillikler, dürüm yapılacaksa lavaş ekmeği, limon ve nar ekşisi ile süslenerek sunum yapılır. Deneyen herkese afiyet olsun 🙂