Genel olarak güçlü bir probiyotik kaynağı olan lahana turşusu, içerdiği yüksek oranda lif ile bağırsak sağlığını olumlu bir şekilde etkileyerek hem sindirim sistemini hem de bağışıklığı güçlendirir.
Beyaz lahana B vitamini ve kalsiyum açısından zengin güçlü bir antioksidan olup düzenli tüketimi bağışıklığı güçlendirir. Posası ile kabızlığı önlerken ödemin atılmasına yardımcı olur.
Lahana turşusu ise lahanayı korumanın en bilindik yöntemi olarak kilerimizde yerini alır. Az miktarda olsa bile düzenli tüketilmesi halinde beyaz lahana turşusu K vitamini, C vitamini, kalsiyum, potasyum, fosfor ve probiyotikler dahil olmak üzere harika bir besin kaynağı sağlar. Lahana turşusunun sağlığa faydaları hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Lahana Turşusu Tarifi: Beyaz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?
Lahana turşusu yapmak aslında çok basittir. İki temel malzeme gereklidir; tuz ve su. Beyaz lahana turşusunu zenginleştirmek için limon, sirke, acı biber, sarımsak ve maydanoz gibi malzemeler de isteğe göre eklenebilir. Bugün sade beyaz lahana turşusu yapım tarifini vereceğiz. Gerekli malzemeler ve yapım aşamaları şu şekildedir:
Malzemeler
- 1 adet orta boy beyaz lahana
- 1 demet maydanoz
- 2 yemek kaşığı sarımsak
- 5 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 çay kaşığı limon tuzu
- 1/2 su bardağı üzüm sirkesi
- 1/2 su bardağı elma sirkesi
- 1 adet limon
- 1 yemek kaşığı nohut
- Su (aldığı kadar)
Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?
1- Beyaz lahana turşusu yapımına başlamak için öncelikle 1 adet beyaz top lahanasının uygun büyüklükte küçük parçalara ayrılması gereklidir. Bunun için ilk olarak lahana ortadan ikiye bölünür. Her iki yarı 5 parçaya ayrılır.
2- Bu şekilde karpuz dilimlerine benzer dilimlere ayrılan top lahanamız artık daha kolay kesilebilir. Her dilim 5-6 cm büyüklüğünde parçalara kesilir.
3- Bu şekilde küçültülen lahana dilimleri büyük bir kaba alınarak yıkanıp süzülür.
4- 1 adet limon ince dilimlere kesilir ve kenara alınır.
5- 1 demet maydanoz iyice yıkanır ve (kesilmeden) kenara alınır.
6- Yaklaşık 20 diş sarımsak kabuklarından ayrılarak kenara alınır.
7- Turşu suyunun hazırlanması için 5 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 çay kaşığı limon tuzu geniş bir kaba alınarak üzerine yaklaşık 1 litre kadar su eklenip, içindeki tuz eriyene kadar karıştırılır.
8- 5 litrelik cam bir kavanozun içine 1 yemek kaşığı kadar nohut eklenir.
9- Üzerine yıkanmış lahana parçaları bastırılarak yerleştirilir. Kavanozun yaklaşık yarısına gelindiğinde 1 yemek kaşığı kadar sarımsak parçaları lahanaların arasına serpiştirilir.
10- Lahana yaprakları kavanoz tamamen doluncaya kadar eklenmeye devam edilir. Kavanoz iyice dolunca kalan sarımsaklar da üzerine eklenir.
11- İnce dilimler şeklinde kesilen limon parçaları kavanozun üst kenarlarına yerleştirilir.
12- Daha önce içinde tuz eritilen tuz ve su karışım suyu eklenir.
13- Yarım su bardağı üzüm sirkesi ve yarım su bardağı elma sirkesi eklenir.
14- Daha önce yıkayıp kenara aldığımız maydanoz parçaları yüzeye konur.
15- Maydanozun tamamen suyun içinde kalması gereklidir. Bu aşamada gerekliyse biraz daha su eklenir.
16- Turşunun olgunlaşması sürecinde maydanozun suyun içinde kalması için üstten baskılamak amacıyla içi su dolu buzdolabı poşeti kullanılır. Bunun için buzdolabı poşetine biraz su konup ağzı bağlanır ve kurulan turşunun en üstüne bırakılır.
17- Güneş almayan ve kuru bir yerde oda sıcaklığında saklanan beyaz lahana turşumuz 15-20 gün sonrasında yenmeye hazır olacaktır. Afiyet olsun 🙂