Aşure, her yıl geleneksel olarak Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günü yapılan ve dağıtılmak suretiyle tüketilen çok özel bir tatlı türüdür. İslam inancında aşure bereket, paylaşma, sevgi, birlik ve beraberliğin bir simgesidir. Başka bir rivayete göre ise Nuh, Büyük Tufan sona erdiğinde karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle aşure yapmıştır. Dualarla pişirilen aşurenin şifa taşıdığına inanılır; bu nedenle hasta ve çocuklara yedirildikten sonra kalanı dağıtılır.
Çok sayıda malzeme kullanıldığı için yapımı zahmetli bir tatlı olarak görülse de, aslında aşure yapmak son derece kolay bir tatlıdır. Malzemeler düdüklü tencere kullanılarak çok daha kısa sürede pişirilebilmektedir. Aşure yaparken kullanılan malzemeler ve yapım aşamaları şu şekildedir.
Kolay Aşure Tarifi
Malzemeler
- 2 su bardağı yıkanmış aşurelik buğday
- 1 su bardağı bir gece önceden ıslatılmış kuru fasulye
- 1 su bardağı bir gece önceden ıslatılmış nohut
- 10 adet kuru incir
- 15 adet kuru kayısı
- 1 çay bardağı kuru üzüm
- 3 yemek kaşığı kavrulmuş fındık kırığı
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tarçın (yarısı içinde, yarısı yüzünde kullanılmak üzere)
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 6 adet karanfil
- 1 adet nar (üzeri için)
- 3 yemek kaşığı ince doğranmış portakal kabuğu
- 1 – 1,5 litre kadar su
Aşure Yapılışı
Aşure Tarifi
1- Yıkanmış ve süzülmüş 2 su bardağı aşurelik buğday, bir gece önceden suda bekletilen 1 su bardağı kuru fasulye ve 1 su bardağı nohut düdüklü tencereye alınır. Üzerine yaklaşık 1 litre su eklenerek (üzerini kaplayacak kadar) malzemeler pişinceye kadar kaynatılır.
2- Ana malzemeler pişerken, diğer malzemeler hazırlanır. Bunun için 15 adet kadar kuru kayısı ve 10 adet kadar kuru incir küp küp doğranarak kenara alınır.
3- 1 adet nar ayıklanır ve üzerini süslemek için kullanılmak üzere kenara alınır.
4- Bu arada pişen malzemeler üzerine ekleme yapmak üzere düdüklü tencerenin kapağı basıncı çıktıktan sonra açılır.
5- 1 su bardağı toz şeker, küçük küpler halinde kesilmiş kuru incir ve kuru kayısı, tuz, karanfil, 1 tatlı kaşığı yenibahar, 1 çay bardağı kuru üzüm, 3 yemek kaşığı kadar ince kesilmiş portakal kabuğu, 1 tatlı kaşığı kadar tarçın (kalanı üzerinin süslenmesinde kullanılmak üzere ayrılır) eklenir. Üzerine yaklaşık yarım litre kadar daha su eklenerek tekrar kaynamaya alınır.
6- Düdüklü tencerede yaklaşık 15 – 20 dakika kadar daha pişirilen aşure süre sonunda soğutulmak üzere servis tabağına alınır.
7- Soğutulan aşure kaseleri üzerine kavrulmuş fındık kırığı, tarçın ve nar taneleri serpiştirilerek görsel sunumlar hazırlanır. Aşure tatlılarımız artık servise hazırdır. Afiyet olsun 🙂