16 Şubat, 2025
Suşi Pilavı Tarifi: Suşi Pirinci Yapılışı

Suşi pilavı, dünyaca ünlü Japon yemeği suşinin temel bileşenlerinden biridir. Suşi pirinci, normal pirinçten farklı olarak pirinç sirkesi, şeker ve tuzdan oluşan özel bir sosla tatlandırılır ve yapışkan bir dokuya sahip olmalıdır. Dünya mutfağında en bilinen Japon yemeklerinden biridir.
Suşi yaparken kısa ve orta taneli Japon pirinç türleri kullanılır. Suşi için gerekli yapışkan dokuyu sağlamadığından uzun taneli pirinç türleri kullanmak uygun değildir.
Suşi Nedir, Nasıl Yapılır?
Sushi, pirinç sirkesi ve şekerle harmanlanmış pirincin, çiğ veya pişmiş balık, deniz ürünleri, sebze ya da peynir gibi çeşitli besinlerle birleştirilmesiyle oluşturulan geleneksel bir Japon yemeğidir.
Suşi, yanında wasabi ve zencefil turşusu ile birlikte servis edilir. Wasabi, çiğ balık kaynaklı parazitleri etkisiz hale getirmek için kullanılır. Zencefil turşusunun amacı ise farklı suşi çeşitlerine geçişte, lezzeti daha iyi almak için damaktaki tadı sıfırlayarak bi sonraki suşinin tadını eksiksiz alabilmeyi sağlamak.
İkinci Dünya Savaşı’nın ardından önce Amerika’da daha sonra tüm dünyada yayılmaya ve tanınmaya başlayan bu geleneksel lezzet asıl popülariteye 80’li yıllarda kavuşmuştur. Sushi popülerleştiği her ülkenin damak tadına uyarlanmaya çalışılmış ve git gide çeşitlenmiştir.
Son yılların en trend yemeği olan Japon mutfağına ait suşinin tüketiminin yaygın olmasının birçok nedeni var. Öncelikle içeriği ve hazırlanışını göz önüne alırsak çok yağlı olmaması ve kullanılan pirincin haşlanması onu fastfoodlarla karşılaştırıldığında çok daha sağlıklı bir tercih yapıyor. Bunun yanı sıra farklı damak tatlarına göre, farklı şekillerde hazırlanabildiği için dünya genelinde kabul gören bir yiyecek olmuş.
Sushi Çeşitleri Nelerdir?
Yosuna sarılarak yapılan suşi çeşitleri maki ve uramaki olmak üzere 2 adettir. Maki haşlanmış sirkeli pirincin deniz ürünleri ve diğer malzemelerin deniz yosununa sarılmasıyla elde edilen yosunun, rulonun en dışında kalan suşi çeşididir. Uramaki ise deniz yosununun içte kaldığı, deniz ürünleri ve diğer malzemelerin pirince sarılmasıyla elde edilen haşlanmış pirincin rulonun en dışında kalan suşi çeşididir.
Nigiri, el ile sıkılarak hazırlanan haşlanmış pirinç topları üzerine deniz ürünü parçaları konularak hazırlanan suşi çeşididir. Genellikle nigiri suşilerde deniz yosunu deniz mahsülünü haşlanmış pirinçe tutturmak için 1 cm eninde kesilip bağ olarak kullanılır. Saşimi (sashimi) suşi ise pirinç ve yosun kullanmaksızın dilimler halinde kesilen deniz mahsüllerinin doğrudan servis edilmesiyle elde edilen suşi çeşididir.
Suşi Pilavı Nasıl Yapılır
Kıvamında hazırlanmış bir suşi pilavı lezzetli suşiler yapabilmenin en önemli unsurudur. Suşi pilavı yapmak için öncelikle mutfak tartısı gereklidir. Çünkü kullanılan malzemeler öncelikli olarak tartılmalı ve olması gereken oranda kullanılmadır. Kullanılan pirinç kısa veya orta boy pirinç çeşitlerinden seçilmelidir. Tüm malzemeler tartılıp hazırlandıktan sonra sushi pilavını hazırlamaya başlayabiliriz. Sushi pilavı hazırlamak için gerekli malzemeler ve yapım aşamaları şu şekildedir:

Malzemeler
- 500 gr. suşi pirinci
- 70 gr. toz şeker
- 8 gr. tuz
- 140 ml. pirinç sirkesi
- 600 ml. su
Suşi Pirinci Tarifi
- İlk olarak 500 gr pirinç geniş bir kaba alınarak 3-4 kez yıkanıp süzülür. Fazla nişastası çıkana kadar bu işleme devam edilir.
- Suşi pilavı yaparken ideal pirinç su oranı 1:1,25 olmalıdır. (Pilav piştikten sonra sos da ekleneceğinden ilk pişirme suyundan bu oran nispetinde eksiltme uygulanır.)
- Biz 500 gr pirince 600 ml su ekleyerek pilav makinesinde pişirmeye başlıyoruz. Normal tencerede pişirilecekse, orta ateşte su kaynadıktan sonra en kısık ateşte 15-20 dk kadar pişirilip ocaktan alınır. Her iki durumda da kapağını açmadan 10 dk. kadar dinlendirilir.
- Pilav pişerken sosun hazırlanmasına geçebiliriz. Sos için uygun bir kaba 140 ml pirinç sirkesi, 8 gr. tuz ve 70 gr. şeker eklenerek karıştırılır. Seker ve tuz sirke ile tamamen özdeşleşinceye kadar karıştırılır.
- Pilav piştiğinde 10 dk dinlendirikten sonra kapağı açılır ve hazırlanan sos pilavın her yerine gelecek şekilde pilavın üzerinde gezdirilir. Tahta kaşıkla veya pilav karıştırma kaşığı ile sos iyice pilava yedirilene kadar karıştırılır.
- Artık soğutma aşamasına geçebiliriz. Bunun için geniş bir kaba sıcak suşi pilavı aktarılır. Tekar karıştırılır ve üzerine tülbent bir bez örtülür. Her 15 dakikada bir tülbent açılarak pilav iyice karıştırılır. Sushi pilavı oda sıcaklığına ulaşana kadar bu karıştırma işlemine devam edilir.
- Suşi pilavı oda sıcaklığına geldiğinde artık kullanıma hazırdır. Pilavdan kullanacağımız parça alındıktan sonra kurumaması için kalanının üzerinin streç ile kapatılması tavsiye edilir. Deneyenlere afiyet olsun.